Test2
Trafikmodelberegninger kan være et godt redskab til at foretage trafikale konsekvensberegninger og vurderinger af forslag til ny cykelinfrastruktur og andre forbedringer for cykeltrafikken.
Af Henrik Paag, MOE | Tetraplan
Ved planlægning af ny cykelinfrastruktur kan trafikmodelberegninger være en mulighed for at belyse de trafikale konsekvenser, som antallet af cyklister på den nye infrastruktur, og effekterne i form overflytning af ture fra de øvrige transportmidler.
Trafikmodeller har traditionelt været benyttet til belysning af udbygninger og forbedringer for biltrafikken og den kollektive trafik, men der er i dag flere modeller i Danmark, som kan benyttes til vurderinger af cykeltrafik. Odense Kommune har en multimodal trafikmodel, der kan benyttes til konsekvensberegninger for cykeltrafik og trafikmodellen OTM. Den dækker hele hovedstadsområdet og er i de seneste år blevet opdateret i forhold til at forbedrede beregningsmuligheder af cykeltrafikken i forhold til både beregninger af cykeltrafikkens rutevalg og til valg af cyklen som transportmiddel.
Anvendelsesmuligheder
Afhængig af den konkrete model kan trafikmodelberegninger benyttes til analyser af:
- Antal cyklister på nye eller forbedrede cykelruter herunder supercykelstier. Til brug for bl.a. sammenligning af linjeføringer og dimensionering af nye stier.
- Ændringer i cykeltrafikkens omfang som følge af byudvikling.
- Overflytning af cykelture til/fra bil, kollektiv trafik og gang som følge af infrastrukturudbygninger og -forbedringer.
- Ændringer i cykeltrafikken som følge generelle den økonomiske udvikling, herunder forhold som ændringer i bilejerskab.
- Opgørelser af de trafikale gevinster af et cykelprojekt til brug for en samfundsøkonomisk evaluering.